Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

Functiekaart

Functies binnen het dorp

Op de functiekaart hiernaast (EduGis,2015 / http://kaart.edugis.nl/nederland.html#91 ), zijn de panden van Annen te zien gesorteerd op leeftijd. De geel-tinten zijn het oudst en de blauw-tinten het jongst. Daarnaast zijn ook de rijksmonumenten binnen Annen weergegeven. Als u op de afbeelding klikt, wordt deze groter.
Wat op deze kaart erg duidelijk te zien is, is dat de oudste huizen van Annen rondom de Zuidlaarderweg en de brink gebouwd zijn. Om deze huizen heen, voornamelijk aan de westkant van het dorp,is er een buurt gebouwd in de jaren '70 en '80. Aan de randen van Annen zien we voornamelijk huizen gebouwd in het einde van de twintigste eeuw en het begin van de 21ste eeuw. Verder is er op deze kaart één rijksmonument te zien. Dit is het Hunebed D9, te vinden in het noorden van het dorp, vlak onder de rotonde. Ook zijn er een aantal sport- en recreatiefaciliteiten in het dorp. Een mooi voorbeeld hiervan is het zwembad, in het westen van het dorp. Andere voorbeelden zijn de voetbalclub in het zuiden, de oude haven (die tegenwoordig de functie heeft van visvijver) in het zuidoosten. De laatste en tevens bekendste die in dit rijtje thuishoort, is de brink, ten noordwesten van de oude haven

Op het kaartje zijn ook duidelijk de diensten en winkels van Annen te zien. Deze liggen voornamelijk aan de Zuidlaarderweg. Ook de basisschool ligt hier in de buurt; deze staat in een straat parallel aan de Zuidlaarderweg. Als laatste zien we nog de horeca gelegenheden binnen Annen. Deze liggen wat verspreider door het dorp.

Grondsoorten

Op de kaart hiernaast (EduGis, 2015) zijn de grondsoorten rondom Annen weergeven. Als u op de afbeelding klikt, wordt deze groter.

Op deze kaart is goed te herkennen wat bij Annen vroeger al kort uit een is gezet. Annen ligt op de grens van leem en zand. Op de kaart is dit terug te zien als het verschil tussen rood en beige. Het grijze vlak is het dorp. Ook is er te zien dat ten oosten van het dorp, richting de rivier de Hunze, er ook veengebieden zijn. Dit is te verklaren; veen ontstaat over het algemeen is relatief natte omgevingen; het Hunzedal is hier een mooi voorbeeld van. Voor meer informatie over de ligging en het ontstaan van Annen, wordt u verwezen naar de pagina Annen vroeger.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb