Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

de Anner Oele

Op de afbeelding hiernaast (Spakman, 2015) is de Anner Oele afgebeeld. Deze uil is de mascotte van Annen; je komt hem overal in het dorp tegen. Hij is aan beide kanten van het dorp te zien en is ook nog eens her en der in tuinen te vinden. Deze uil is dus hét beeld van Annen en om die reden deel van de identiteit van het dorp! 

De oorsprong van de Oele

Het is geen toeval dat de mascotte van Annen een uil is. Annennaren worden namelijk van oorsprong ook wel Oelen genoemd. Bijnamen worden altijd al gebruikt, en vaak is het ook duidelijk waarom er voor een bepaalde bijnaam gekozen wordt; denk aan Lange of Schele. Maar bij de Annennaren ligt dit wat lastiger; er kan alleen maar geraden worden naar de oorsprong.

Het probleem begint al met de aard van de bijnaam. Is deze negatief of positief? Worden de Annennaren gezien als uilskuikens of als ''Wijs als een uil''? De bewoners van Annen zelf prefereren waarschijnlijk de laatste optie.

Een andere verklaring voor de bijnaam is te vinden in de oude Germaanse taal. In deze taal zou het woord ûle, wat erg lijkt op het woord oele, een soort moeras zijn. Annen ligt vlakbij een moeras en ook deze verklaring is dus niet onwaarschijnlijk; de Anner Oelen zijn in de praktijk bijna moerasbewoners! 

Of de Anner Oele nou doelt op het karakter van de Annenaren of op de ligging van het dorp, één ding is zeker: de Anner Oele is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dorp.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb