Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

het gemeentehuis

Op de afbeelding hiernaast (Spakman, 2015) is het oude gemeentehuis van Annen te zien. Als u op de afbeelding klikt, wordt deze groter.
Dit gebouw, dat aan de rand van de zuidelijke kant van het dorp staat, was het gemeentehuis van de vroegere gemeente Anloo, die in 1998 is opgehouden te bestaan. Het is een mooi voorbeeld van de rol die Annen jarenlang gehad heeft binnen de omgeving; het was één van de grootste dorpen binnen de oude gemeente. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat het gemeentehuis juist in Annen stond. Daarnaast lag Annen ook er centraal in de voormalige gemeente Anloo. Dit was nog een voordeel ten opzichte van Anloo.
In 1998 zijn de gemeenten Anloo, Rolde, Gasselte en Gieten gefuseerd tot één gemeente; de gemeente Aa en Hunze. Het gemeentehuis van de gemeente Aa en Hunze staat tegenwoordig in Gieten. Het oude gemeentehuis dat in Annen staat heeft dus tegenwoordig een andere functie gekregen.

 

de huidige functie

Het oude gemeentehuis is in de jaren '50 van de vorige eeuw gebouwd (EduGis, 2015). Tegenwoordig heeft het oude gemeentehuis een andere functie gekregen. Het pand heeft eerst een tijd te huur gestaan. Tegenwoordig is het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Anloo de locatie van een kinderopvang (https://www.skidkinderopvang.nl/). Ongeveer 60 jaar na de bouw van het gemeentehuis van de gemeente Anloo speelt het pand dus nog steeds een relevante rol binnen het dorp Annen en omstreken.
Op de afbeelding hiernaast (Spakman, 2015) is te zien dat Annen nog steeds trots is op haar gemeentehuis; iedereen mag weten dat zij er staat. Klik op de afbeelding om deze groter te maken,