Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

Hunebed d9

Op de afbeelding hiernaast (Spakman, 2015) is het hunebed D9 te zien. Dit hunebed stond ten tijden van het ontstaan van het dorp ongeveer een kilometer buiten het dorp. Inmiddels is het hunebed door de groei en plaatsing van nieuwbouw woningen deel geworden van het dorp. Dit monument, staande aan de Zuidlaarderweg, bevestigd maar weer dat een rijke geschiedenis midden in het dorp is te vinden. Dit monument is tegenwoordig dan ook niet meer weg te denken uit Annen.

 

 

Wat is een Hunebed?

Vaak wordt aangenomen dat hunebedden graven zijn. Bij de hunebedden in Drenthe zijn echter nooit stoffelijke resten aangetroffen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de relatief zure grond; de resten zijn waarschijnlijk al lang verdwenen (Marianne Mulders-Zonneveld, 2015).
Ze zijn gebouwd in de prehistorie, ongeveer 3000 jaar voor Christus. Deze grafkamers zijn gebouwd als graf en eerbetoon aan de doden. Sommige hunebedden hebben ook versieringen. Deze zijn echter niet bij Hunebed D9 gevonden.

Het ontstaan van het Hunebed

De stenen van hunebed D9 zijn waarschijnlijk in het voorlaatste glaciaal in Drenthe terecht gekomen. Dit glaciaal wordt ook wel het Saalien genoemd en heeft vanwege haar lage temperaturen een groot deel van Nederland met ijs  bedekt. De afbeelding hiernaast (Hunebedcentrum Borger, http://www.hunebedcentrum.eu/museum/keientuin/ ) geeft de situatie weer van ongeveer 150.000 jaar geleden. Als u op de afbeelding klikt, wordt deze groter. De witte vlakken stellen de ijsbedekking voor, de rode stip is ongeveer de locatie van Annen. Deze ijsbedekking heeft vanaf Scandinavië grote stenen meegenomen en onderweg afgerond. Deze stenen zijn later onderdeel geworden van hunebedden.

Hunebed D9

Hunebed D9 staat nog steeds op de zelfde plek als waar het voor het eerst is aangetroffen. Het Hunebed is echter niet compleet. Er missen een aantal stenen. Op de afbeelding hiernaast (Spakman, 2015) en de afbeelding linksboven in deze pagina, zien we op de grond afdrukken staan. Deze afdrukken zijn in 1952 gezet door Prof. Dr. Albert Egges van Giffeneen archeoloog die lang bekend heeft gestaan als ontdekker van hunebedden (Meijer, 2015). Hij heeft het hunebed ook haar naam gegeven: de D staat voor Drenthe en de negen is het nummer.
De afdrukken geven goed weer hoe groot het hunebed vroeger geweest is. Bij het hunebed werden ook scherven gevonden van ongeveer honderd potten. Dit waren waarschijnlijk giften die de doden meekregen. 

Hunebedden worden vaker incompleet teruggevonden. De reden hiervoor kan zijn dat de stenen elders nodig zijn. De grote en zware stenen werden wel eens gebruikt voor het maken van huizen, kerken en dijken. Of dit ook voor Hunebed D9 het geval is, is onduidelijk.

Het hunebed ligt midden in het dorp, aan de Zuidlaarderweg. Het ligt tegenover een bushalte. Dit heeft in het verleden voor problemen gezorgd; het hunebed begon als fietsenstalling te dienen. Nadat er veel klachten zijn binnen gekomen over het hunebed als fietsenstalling, heeft het dorpsbestuur hier iets aan gedaan; er zijn fietsenrekken in de buurt geplaatst.