Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

Sport en Spelweek

Op deze pagina wordt de sport en spelweek van Annen behandeld. Deze week is een prachtig voorbeeld van de Anner mentaliteit; gezamenlijk gezellig en actief bezig zijn! De Sport en Spelweek van Annen is al 44 jaar een evenement van Annen dat het dorp kenmerkt. 

De Sport en Spelweek

Elk jaar, in de week van Hemelvaart, organiseert de Commissie Dorpsbelangen van Annen de Sport en Spelweek. In deze week zet het hele dorp zich in om gezamenlijk actief te werken aan een uitdagende week, die bedoeld is om elkaar beter te leren kennen. Tijdens deze week worden er zes groepen gevormd. Deze zes teams strijden door middel van verschillende spellen en categorieën om mooie bekers en andere prijzen. Jaarlijks doen zo'n 1000 mensen actief of inactief mee aan dit evenement; bijna een derde van de bevolking van Annen (Sport- en Spelweek, 2015). Op de afbeelding hiernaast (http://www.annen-info.nl/index.php/programma) is het programma van de Sport en Spelweek 2015 te zien. Als u op de afbeelding klikt wordt deze groter.

.

  

Het ontstaan van de traditie

De Sport en Spelweek is niet het eerste initiatief dat Annen in de twintigste eeuw ondernam om de gemeenschap dichter bij elkaar te brengen. Dit was namelijk het volksfeest op Koninginnedag. Elk jaar organiseerde de Commissie Dorpsbelangen op Koninginnedag een uitgebreid feest. Het feest trok helaas elk jaar minder bezoekers, waardoor het steeds minder haar doel bereikte. Immers, Annen was in de twintigste eeuw erg gegroeid en het Volksfeest was bedoeld om de bewoners van het dorp weer bij elkaar te brengen. In 1961 begon met dus met het zoeken naar andere ideeën. Dit idee kwam uiteindelijk in 1971, en werd een jaar later voor het eerst uitgevoerd. De Sport en Spelweek van Annen was geboren! 
Voor een evenement dat het hele dorp betreft, moest natuurlijk een ruime en centrale locatie komen. De grote brink van Annen leent zich hier perfect voor.
Een foto van de eerste Sport en Spelweek, is hierboven te zien (Hommes, Musch, 1995). De sportieve week is in de jaren erna haar doel blijven bereiken. Zowel de oude als de nieuwe bewoners van Annen deden fanatiek mee. Deze week was hét moment om elkaar beter te leren kennen. En zo staat deze week 44 jaar later nog steeds bekend. 

 

Veranderingen door de jaren heen

Door de jaren heen is de Sport en Spelweek wel veranderd. Waar het eerst nog een bescheiden week was met kleine activiteiten, is vereist de week anno 2015 een veel grotere aanpak. Zoals eerder vermeld doen er tegenwoordig inmiddels meer dan 1000 mensen jaarlijks mee aan het evenement. De brink is tegenwoordig nog steeds een belangrijk en centraal punt tijdens de week. Veel van de buitensport- activiteiten vinden hier dan ook nog steeds plaats.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb