de molen

Annen heeft tussen het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw een molen gehad. Deze molen is ontstaan door het erven en verkopen van grond. Toch is deze molen altijd in het bezit gebleven van één familie, al zijn er wel een aantal andere bezitters geweest van de grond waarop de molen staat. Deze molen is een prachtige metafoor voor de vroegere kleinschaligheid van Annen; de molen is van generatie op generatie doorgegeven. 

Het verhaal achter de molen

Het verhaal van de molen begint met Jan Harm Dekens, een vervener die in in de buurt van Zuidlaarderveen woonde, een dorpje dat een paar kilometer ten oosten van Zuidlaren ligt. Jan Harm Dekens woonde daar samen met zijn vrouw Maria en zijn zeven kinderen. Vier van zijn kinderen zijn vroeg gestorven waardoor er maar drie kinderen overbleven; een meisje en twee broers. De broers, die Geert en Roelof heette, werden uiteindelijk landbouwer.

Nadat Jan Harm Dekens ook gestorven is doet Maria, die nu weduwe is, een poging om in de buurt een molen te laten bouwen. Of deze poging geslaagd is, is niet bekend.

 

Het is inmiddels rond het jaar 1850 en de grond van de Zuidlaarderweg tot aan de rand van Zuidlaren bestaat voornamelijk uit heide en wat simpele zandwegen. Geert Dekens, de zoon van Jan Harm Dekens en Maria, krijgt in 1871 een vergunning om op deze grond een molen te bouwen. In 1873 verkoopt hij de molen aan zijn zoon, Harm Jan Dekens. Harm Jan bouwt in 1887 ook nog eens een huis naast de molen. Hij verkoopt het gehele bezit in 1891. Jan Roelofs Dekens, de zoon van Roelof en het kleinkind van Jan Harm en Maria, is het hier niet mee eens. Hij koopt de grond dus over met alles erop; zowel de molen als het huis. Hij is de laatste molenaar van de familie.

 

de Molen in de twintigste eeuw

In 1910 heeft Jan Roelofs Dekens het idee om de molen te vernieuwen en verbeteren. Hij vraagt een vergunning aan en in het begin van het jaar 1911 krijgt hij deze vergunning ook. 
Deze vergunning zal rond 1915 worden ingetrokken. Een stoomzuivelfabriek en korenmalerij hebben de kavel op het oog. De molen moet hiervoor wijken. In 1911 begint de sloop van de molen van de familie Dekens. Tien jaar later is er niks meer van terug te vinden. 
Maar wat is er anno 2015 nog te zien van de oude molen? De Zuidlaarderweg, wat de oude locatie is van de gesloopte molen, is inmiddels aan beiden kanten volgebouwd met woningen. Toch is de molen niet helemaal vergeten; zoals hierboven te zien is, heeft de oude molen van de familie Dekens een straat naar zich vernoemd gekregen. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb