Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

Reflectie

Ik begon aan mijn dorpsonderzoek met een goed gevoel. Het leek me een verfrissende opdracht; het was weer eens anders dan een tentamen of verslag maken. Ik was vanwege ziekte niet aanwezig bij het eerste college. Bij dit college werd de opdracht uitgelegd. Mijn afwezigheid had twee directe gevolgen voor mijn dorpsonderzoek.
Ten eerste had ik de groepsvorming gemist. Hierdoor stond het vast dat ik de opdracht alleen moest doen; de rest had immers al een keuze gemaakt. Dit vond ik op zich geen probleem; alleen werken aan een opdracht brengt genoeg voordelen met zich mee. 
Het tweede gevolg van mijn afwezigheid was dat ik geen mondelinge uitleg had gekregen van de opdracht. Ik moest al mijn informatie dus uit de handleiding krijgen. 
Het feit was dus dat ik alleen aan een opdracht werkte waarvan ik niet geheel op de hoogte was. Het eerste at ik dus deed is vragen stellen aan mijn klasgenoten. Dit werkte goed. Hoewel ik dus een achterstand had, was ik nu goed op de hoogte van wat de bedoeling was.

 

Een ding waar ik tegen aan liep bij het dorpsonderzoek, was mijn eigen planning. In het begin van de periode waren er weinig contact momenten op school. Dit zorgde er voor dat het onderzoek niet erg actief speelde bij mij. De deadline was ver weg en het gebrek aan colleges zorgde ervoor dat ik het project onbewust op een laag putje heb gezet. Dit had als gevolg dat ik in de tweede helft van de periode veel werk moest inhalen. Uiteindelijk is dit allemaal goedgekomen en heb ik mijn product ruim op tijd afgekregen. Maar als ik het werk beter verdeeld zou hebben, had mij dit een hoop stress bespaard. 
Ik heb tijdens mijn onderzoek veel hulp gekregen van de inwoners van Annen en de werkgroep AnnenToen. Dankzij deze hulp, die voornamelijk bestond uit gegevens, verslagen en bronnen, heb ik in een relatief korte tijd ontzettend veel relevante informatie kunnen verzamelen. Dit zorgde er voor dat ik mijn tijd goed kon besteden, in plaats van dat ik erg lang bezig zou zijn geweest met een te brede zoekopdracht. 
Ik ben uiteindelijk erg tevreden met mijn product. Mijn website ziet er naar mijn zeggen verzorgd uit. Ook vind ik dat ik een goede verhouding heb gevonden tussen tekst en beeldmateriaal zoals foto's, kaarten en illustraties. De site is overzichtelijk en ik vind dat het een goed beeld geeft van het deel van Annen dat ik onderzocht heb.

Reflectie op de presentatie
Op 18 juni 2015 heb ik mijn dorpsonderzoek gepresenteerd aan mede studenten. Op de afbeelding hiernaast, die groter wordt als u er op klikt, is de feedback te zien die ik terug heb gekregen van mijn klasgenoten. 
De feedback was, over het algemeen, positief. Een pluspunt was dat mijn site er mooi uitzag. Hij is overzichtelijk en ik heb goed gebruik van kaartje gemaakt. Ik ben tijdens de presentatie niet heel inhoudelijk ingegaan op mijn onderzoek, maar heb meer globaal een rondleiding door mijn product gegeven. Ik heb dan ook meer op het proces geconcentreerd dan op het uiteindelijke resultaat; mijn presentatie ging dus meer over het hoe en waarom dan over het wat. Uiteraard heb ik wel mijn belangrijkste vondsten besproken en uitgelegd, zoals het verhaal van de haven en het kanaal.

Ik heb ook de feedback gekregen dat op mijn kaart bij Mijn route niet al mijn belangrijke elementen bevat. Dit is echter verklaarbaar; drie van de door mij uitgekozen elementen zijn niet goed op kaart weer te geven. Het zijn namelijk verenigingen en een belangrijk persoon. De feedback is begrijpbaar, maar niet veel aan te doen; ik heb het probleem op de desbetreffende pagina ook al behandeld en uitgelicht. 

Al met al vond ik mijn presentatie goed gaan. Het product, deze website, werd goed ontvangen. Ik heb mijn onderzoek succesvol kunnen uitvoeren en presenteren. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb