Dorpsonderzoekannen.jouwweb.nl

de brink

De brink van Annen is een van haar meest kenmerkende elementen. Het ligt in het zuid-oosten van het dorp en wordt vaak betrokken bij activiteiten als hondenshows en festivals. Daarbij is het ook nog eens de grootste brink van Europa (Mulders-Zonneveld, nd.).
Op de brink in Annen staat ook een gebouwtje. Dit brinkgebouw is een openbare ruimte. Af en toe luiden de klokken, wat alleen maar meer waarde geeft aan dit sfeervolle gebouwtje. Een voorbeeld van dit muzikale specktakel is aan de onderkant van deze pagina te vinden (Spakman, 2015). 

Oude functie van de brink

Zoals op de pagina Annen vroeger uitgebreid wordt beschreven, was de brink vroeger in feite de rand van het dorp. De brink bestond uit gras en bomen en had als functie het leveren van timmer- en brandhout en het ''luchten'' van het vee. Door de eeuwen heen is steeds meer van de originele rand verdwenen, tot dat alleen het gemeenschappelijke deel overbleef: de huidige brink. Op dit gemeenschappelijke deel stond de waterput en werden de markten van het dorp georganiseerd. Ook was de gemeenschappelijke brink vanwege haar omvang een goede plek om te vergaderen of bij een te komen in geval van nood.

Huidige functie van de brink

Tegenwoordig is de brink van Annen één van haar meest kenmerkende elementen. Er worden markten georganiseerd en de brink is vaak de locatie van hondenshows en festivals. Daarnaast is het ook nog eens een blik in het verleden; hoewel Annen erg veranderd is door de jaren heen, is dit deel van de brink altijd gebleven. Hoewel de oorsprong van de brink vooral was gericht op functionaliteit (het verzamelen van hout, het laten grazen van het vee, beschutting en bescherming, etc.), is de brink tegenwordig meer gericht op recreatie.

 

Voor meer informatie over het ontstaan en de (oude) functie van de brink binnen esdorp Annen, zie Annen vroeger. 

 

 

Afbeeldingen op deze pagina (Spakman, 2015)

Maak jouw eigen website met JouwWeb